Over mij

Mijn verhaal


Al van jongs af aan stond vast dat ik mensen wil helpen (privé en professioneel). Omdat ik altijd al geboeid geweest ben door het gedrag van anderen en vooral de gevoelens en noden die daarachter schuilen, werd het snel duidelijk dat ik een studie psychologie zou kiezen, ook al heerste er toen nog meer dan nu een taboe rond psychologische hulpverlening. Mede door onzekerheid, faalangst en perfectionisme startte ik niet meteen met de Master opleiding, maar met de Bachelor. Na het vlotte verloop hiervan, ving ik dan toch de Master opleiding (Klinische psychologie Kinderen en Adolescenten) aan, wat ik met succes afrondde.


Na een eerste werkervaring met minderjarige en meerderjarige moeders (en hun partners en kinderen) die problemen ondervinden met zichzelf en de opvoeding, vond ik werk bij VDAB, op de dienst Gespecialiseerde Screening (psychologische dienst). Ik voerde gesprekken met langdurig werklozen met allerlei problemen (cognitief, medisch, psychisch, psychiatrisch, sociaal) en screende geïnteresseerden voor een opleiding naar een knelpuntberoep (vnl sectoren zorg en onderwijs). Ondertussen werd ik vastbenoemd.


Na 8 jaar werkzaam te zijn bij VDAB, ondertussen 2 jonge kinderen (°2018 en °2020) erbij en alle ballen hoog genoeg willen houden (veel ballen) was mijn vat af. Ik herkende mezelf niet meer en was heel prikkelbaar naar mijn dichte omgeving toe. Ik liet me thuis schrijven door de huisarts. Ik zocht direct hulp om mezelf terug beter te voelen, maar ook om terug een aangename mama en partner te zijn. Hulp bij enerzijds begeleiding bij stress en burn out, anderzijds bij de parentale burn out; ik zocht naar een meer verbindende opvoedingsstijl (meer rekening houden met gevoelens en noden achter het gedrag, zonder straffen en belonen).

Hou niet alle ballen in de lucht, wel de juiste ballen

Later volgde ik loopbaanbegeleiding omdat ik merkte, door vanop een afstand te kunnen kijken, dat de job niet bij mij paste, qua waarden, talenten, eigenschappen, drijfveren, interesses, … Ik werd niet gelukkig van mijn job (behalve de collega’s, die ik vanaf corona pandemie minder zag en sprak) en het vroeg veel te veel energie van mij.


Wat volgde was een aartsmoeilijke beslissing (voor mijn hart was het niet moeilijk, die wou voor mezelf zorgen: mijn verstand bleef me argumenten geven om toch de job verder te blijven doen). Ik zette mijn vastbenoemde overheidsjob stop. Voor een eeuwige twijfelaar echt niet gemakkelijk. Terwijl ik dacht dat er spijtgevoelens naar boven zouden komen, voelde ik vooral opluchting.


Ik startte alvast met een opleiding tot loopbaanbegeleider (bij GenerationBalance) omdat ik anderen ook meer werkplezier gun.


Ik ben gesprongen naar een job als zelfstandige psycholoog in hoofdberoep (wat heel wat voor- en ook nadelen heeft). Eindelijk kan ik doen wat ik altijd al wou doen en waar in mijn vorige jobs geen ruimte voor was: langdurige begeleidingen om mensen echt vooruit te helpen. Tot op de dag van vandaag heb ik er nog geen spijt van.

Mijn therapeutische stijl


Een goede vertrouwensband is noodzakelijk om in een begeleiding iets in beweging te brengen. Hoe iemand nu in het leven staat, is grotendeels het gevolg van gebeurtenissen en ervaringen in het verleden. Daarom wil ik voldoende tijd nemen om kennis te maken en vertrouwen op te bouwen, om zo het maximale uit de begeleiding te kunnen halen.
Ik bied een luisterend oor zonder direct naar oplossingen te zoeken. Ik begeleid je wel om zelf tot inzichten en oplossingen te komen. Oplossingen gegeven door anderen hebben meestal slechts een effect op korte termijn; oplossingen waar je zelf op komt, hebben een langduriger effect. Ik wil de emoties en noden die achter jouw gedrag zitten, helpen achterhalen bij jezelf (en eventueel partneren kinderen). Ik bied jou een veilige warme plek aan waar je jezelf kan en mag zijn, waar je jouw moeilijkheden en zorgen kan uiten, zonder oordeel, schuld, schaamte, met begrip en erkenning. Ik nodig je uit om mild te (leren) zijn voor jezelf.


Ik verkies te werken volgens ACT, Acceptance and Commitment Therapie, derde generatiegedragstherapie. ACT leert je hoe om te gaan met moeilijke gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties, zonder ze te negeren of op te kroppen. Je gaat op zoek naar jouw waarden in het leven. Dit helpt om beter om te kunnen met moeilijkheden die je onderweg naar jouw waarden tegenkomt. Je gaat leren beslissingen nemen met het oog op jouw waarden. Je leert luisteren naar jouw lichaam, emoties en gedachten. De onwerkbare gedachten proberen we te accepteren. We gebruiken hier voor concrete technieken, ervaringsgerichte oefeningen, beelden en metaforen. Leef het leven dat je zelf wil leiden.

Worstel je met moeilijkheden, lukt het jou niet om iets wat je zelf belangrijk vindt, te doen, weet je niet meer wat je zelf belangrijk vindt? ACT zal de kwaliteit van je leven verbeteren. Ben je klaar om het leven te leiden zoals jij het wil?

Opleidingen, vormingen


ACT basisopleiding(2024, ACT Academy)
Opleiding tot loopbaanbegeleider (2024, Generation Balance)
Training Ouders begeleiden naar verbindend ouderschap (2023, Anky De Frangh en Kimberley Roerdink)

Geboeid door perfectionisme (2023, Thomas More Antwerpen)
Postgraduaat Psychodiagnostiek: persoonlijkheid, opvoeding en gezin, intelligentie en ontwikkelingsstoornissen (2016 – Thomas More Antwerpen)
Master in de Psychologie: Klinische Kinderen en Adolescenten (2013 – KU Leuven)
Bachelor in de Toegepaste Psychologie (2009 – Thomas More Antwerpen)

Erkenningen


Erkenningsnummer Psychologencommissie: 882113008
Visumnummer (FOD Volksgezondheid): 413996

Lid van VVKP